Koning spreekt niet over Greenpeace

Koning Willem-Alexander zal de situatie van de gevangen Greenpeace-activisten niet ter sprake brengen tijdens zijn bezoek aan Moskou. Dat viel vrijdag op te maken uit de woorden van premier Mark Rutte (VVD) tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

"Politieke gesprekken worden gevoerd door de meereizende minister van Buitenlandse Zaken", zei Rutte. De koning wordt 'nooit' politieke gesprekken ingetrokken. "Hij staat boven de partijen. Hij staat boven de dagelijkse politiek, hij is er als symbool van de eenheid van het land", stelde de premier. "Ze zijn er om de vriendschap met Rusland te onderstrepen."

Een van de Nederlandse Greenpeace-activisten die in Rusland vastzitten heeft koning Willem-Alexander in een brief om hulp gevraagd, zo werd vrijdag bekend. Faiza Oulahsen, die donderdag officieel werd aangeklaagd voor vandalisme, roept de koning op haar situatie te bespreken met de Russische autoriteiten tijdens zijn bezoek aan het land. De koning wordt daarbij ontvangen door de Russische president Vladimir Poetin.

Rutte zei wel dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in de marge van het bezoek een aantal politieke onderwerpen zal aansnijden. Verder wees hij erop dat de zaak momenteel onder de rechter ligt: komende week buigt het internationale Zeerechttribunaal zich erover. Daarom is terughoudendheid vanuit de politiek gewenst. "We moeten natuurlijk onze juridische positie in het oog houden."