Snowden hoeft niet naar Duitsland

Klokkenluider Edward Snowden hoeft niet naar Duitsland te reizen om verklaringen over het afluisteren van bondskanselier Angela Merkel door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA af te leggen. Vertegenwoordigers van het Duitse openbaar ministerie kunnen schriftelijk vragen aan hem stellen of hem persoonlijk spreken in Rusland, waar hij asiel heeft gekregen. Dat meldt vrijdag het Russische persbureau Interfax, dat zich beroept op een ingewijde, anonieme bron.

"Een reis van Snowden buiten Rusland is praktisch uitgesloten. In dat geval raakt hij zijn vluchtelingenstatus kwijt", zo haalde Interfax de zegsman aan. Omdat Duitsland een bondgenoot is van de Verenigde Staten, moet Snowden er ook rekening mee houden dat hij kan worden uitgeleverd.

Het Groenen-Bondsdaglid Hans-Christian Ströbele heeft donderdag als eerste Duitse politicus in Moskou met Snowden gesproken. Hij kreeg van Snowden een brief mee voor Merkel, de Bondsdag en het Duitse OM. Snowden verklaarde zich volgens Ströbele in principe bereid om de Duitse autoriteiten te helpen met het onderzoek naar de spionageactiviteiten van de NSA in Duitsland.