RBS richt bad bank voor slechte leningen op

Royal Bank of Scotland (RBS) gaat voor 38 miljard pond (45 miljard euro) aan slechte leningen onderbrengen in een zogenoemde bad bank. De bank wil de leningen binnen drie jaar van de eigen balans verwijderen en in een losse, interne bank onderbrengen. Dat maakte RBS vrijdag bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers bekend.

Door de leningen, waarvan onduidelijk is of ze ooit nog worden terugbetaald, te scheiden van de rest van de bedrijfsvoering kan de bank zijn balans opschonen. De slechte leningen maken volgens RBS twintig procent uit van het totale bezit van de bank. Het zijn naar eigen zeggen de 'riskantste' bezittingen van RBS.

De deels genationaliseerde bank denkt binnen twee jaar tussen de 55 en 70 procent van de leningen te moeten afschrijven. Voor het einde van dit jaar rekent RBS al op een afschrijving van 4 tot 4,5 miljard pond (4,8 tot 5,3 miljard euro). De Schotse bank verwacht dit jaar daardoor 'een substantieel verlies' te lijden.

In het derde kwartaal kwam Royal Bank of Scotland - dat voor tachtig procent in handen is van de Britse overheid - uit op een verlies van 830 miljoen pond (bijna een miljard euro). Vorig jaar kwam het verlies van RBS nog uit op 1,4 miljard pond.