'VS wil kappen met spionage wereldleiders'

De Amerikaanse regering overweegt te stoppen met het bespioneren van bevriende regeringsleiders. Dat heeft een bron in het Witte Huis gezegd. De wereldwijde verontwaardiging over de afluisterpraktijken van inlichtingendienst NSA heeft de afgelopen weken een hoogtepunt bereikt, naar aanleiding van berichten dat onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel jarenlang is afgeluisterd.

De bron benadrukt dat er nog geen knoop is doorgehakt, maar het feit dat het überhaupt wordt overwogen is een teken dat het Witte Huis zich zorgen maakt over de alsmaar toenemende ophef rondom de NSA. De afgelopen maanden is niet alleen bekend geworden dat Merkel is bespied, maar ook de Braziliaanse president Dilma Rousseff, ex-president van Mexico Felipe Calderon en de huidige president Enrique Pena Nieto.

Volgens de Britse krant The Guardian was de NSA in staat de communicatie van in totaal 35 regeringsleiders te volgen. Alle onthullingen zijn gebaseerd op informatie van klokkenluider Edward Snowden.

Rousseff zegde naar aanleiding van de spionage een staatsbezoek aan Washington af. Merkel heeft laten doorschemeren opnieuw naar het Swift-verdrag te kijken, waarin de uitwisseling van bankgegevens tussen de VS en Europa is geregeld.