[Eredivisie] Uitslagen speelronde 11

Afgelopen weekend stond de elfde speelronde in de Nederlandse Eredivisie op het programma. Het was een weekend vol verrassende wedstrijden en uitslagen, want niemand uit de top 5 wist te winnen. Bovenin de stand werden wat plaatsen omgewisseld, maar FC Twente bleef ondanks een verliespartij koploper.

Knotsgek weekend in Eredivisie, niemand wil koppositie overnemen.

Koploper FC Twente speelde op zaterdagavond in Den Haag tegen ADO. Op het nieuwe kunstgras werd het 3-2 voor de thuisploeg. Diezelfde avond kon Ajax de koppositie overnemen van de Twentenaren, maar tegen RKC Waalwijk verzuimden de Ajacieden te scoren: de wedstrijd eindigde in 0-0. Ajax staat nu tweede op de ranglijst.

Roda JC rukte op naar een negende plaats. In Kerkrade won de ploeg van PSV met 2-1. PSV kwam al vroeg op voorsprong door een doelpunt van Matavz, maar na ruim een uur spelen kwam Roda langszij. Door een rode kaart van Depay moest de ploeg uit Eindhoven even later verder met tien man. In de 85e minuut maakte Németh de winnende treffer. PSV moest op het laatst nog met negen man verder doordat doelman Tyton in aanraking kwam met de doelpaal. Hij is afgevoerd naar het ziekenhuis.

Na het verlies van PSV was het aan PEC Zwolle om de eerste plaats over te nemen, maar in Zwolle won AZ met 0-2, mede door een eigen doelpunt van Broerse. De Alkmaarders stegen hierdoor naar de derde plaats. Ook Feyenoord wist niet te winnen, want voor het eerst in de geschiedenis nam Heracles Almelo drie punten mee terug naar Almelo. Door een eigen doelpunt kwam Heracles in de 41e minuut op voorsprong. Twee minuten later trok Feyenoord de stand weer gelijk, maar twintig minuten later zette Rosheuvel de eindstand op het scorebord. Vlak voor tijd kreeg Pellè rood voor het maken van een kopbeweging naar een tegenstander.

Door het puntverlies van de concurrentie mochten Vitesse en FC Groningen in een rechtstreeks duel uitmaken wie als koploper het weekend zou sluiten. Het duel eindigde echter in 2-2, waardoor beide ploegen op de zesde en zevende stek blijven staan. Vitesse leek lange tijd op weg te zijn naar drie punten, maar in het laatste kwartier kwam Groningen sterk terug.

Hekkensluiter N.E.C. wist dit seizoen voor het eerst te winnen. Op vrijdagavond wonnen de Nijmegenaren met 2-1 van sc Heerenveen, waardoor ze de laatste positie in de Eredivisie hebben overgedragen aan RKC Waalwijk.

Viergever (AZ) viert de 0-2 in de wedstrijd tegen PEC Zwolle. (Foto: Pro Shots)