Rusland claimt Noordpool via Olympisch vuur

De Olympische vlam is bezig aan de traditionele tocht door het land dat de Spelen organiseert, in dit geval Rusland vanwege Sochi 2014. De Russen lijken hun claim op de Noordpool echter nieuw leven leven in te blazen door de vlam erheen te sturen.

Er moest een ijsbreker aan te pas komen om de Noordpool te bereiken, meldt de NOS. De tocht is opvallend omdat de Noordpool officieel helemaal niet bij Rusland hoort. Het land beweert echter al enige tijd dat het recht op het gebied heeft vanwege een bergketen op de bodem van de Noordelijke IJszee die met het Russische vasteland verbonden zou zijn. Schijnbaar wil Rusland zijn claim kracht bijzetten met de tocht van de vlam.

De dragers van de Olympische vlam spraken van een 'grote eer'. Ze mochten eventjes met de fakkel op het Noordpoolijs rondrennen. De reis van de vlam duurt in totaal vijf maanden, waarin het Olympisch vuur zo'n 65.000 kilometer aflegt. De Spelen van Sochi beginnen op 7 februari.

De Noorpoolclaim is overigens niet zo symbolisch als een Olympische fakkel, maar heeft alles te maken met de vermoedde aanwezigheid van grote olie- en gasvoorraden. Zie ook het Arctic Sunrise-hoofdstuk.