Zwarte Piet heeft achterban van meer dan een miljoen mensen

De Facebook-pagina Pietitie heeft in een tijdsbestek van een ruime 24 uur een recordaantal  van meer dan een miljoen likes gehaald. Daarmee is de pagina niet alleen de snelst groeiende Nederlandse Facebook-pagina ooit, maar de pagina is ook nog eens in absolute zin het populairst.

De pagina Pietitie werd gisterenmiddag aangemaakt door twee reclamemakers uit Roosendaal. Dit als reactie op de uitspraken van de voorzitter van de VN-commissie die het Sinterklaasfeest onderzoekt, de Jamaicaanse professor Verene Shepherd. Zij stelde dat het Sinterklaasfeest zou moeten worden afgeschaft aangezien het volgens haar een aanzet tot een terugkeer naar de slavernij zou zijn.

Een groot deel van de Nederlandse bevolking reageerde verbijsterd en daardoor kon Pietitie in zo’n korte tijd zo’n enorm succes worden. Het is niet eerder voorgekomen dat een dergelijk initiatief op zo ontzettend veel belangstelling en instemming kan rekenen.

Het is overigens nog volstrekt onduidelijk hoeveel invloed de massale steun voor Pietitie uiteindelijk zal hebben. Nederlandse politici hebben daar tot nu toe geen uitspraken over gedaan. Wel stelde premier Mark Rutte dat Zwarte Piet nu eenmaal zwart is en dat de politiek daar niets aan kan doen en PVV-leider Geert Wilders stelde dat de VN maar beter opgeheven kan worden.