Gitarist Dr. Feelgood overleden

De Britse gitarist Gypie Mayo is vandaag op 62-jarige leeftijd overleden. De muzikant, die geboren werd als John Phillip Cawthra, was het meest bekend als snarenplukker in zowel Dr. Feelgood als de reincarnatie van The Yardbirds. Het treurige nieuws kwam naar buiten via de Facebook-pagina van Wilko Johnson. Het is niet bekendgemaakt waaraan Gypie Mayo is overleden.

Gypie Mayo werd op 24 juli 1951 in Londen geboren. Als hij op jonge leeftijd The Shadows ziet optreden op televisie wordt de jonge Brit getroffen door het muzikantenvirus. Met een goedkope Russische gitaar leert Mayo liedjes spelen van onder meer The Beatles en The Rolling Stones. In 1969 maakt Mayo zijn debuut in de bluesband White Mule, om daarna als gitarist in een aantal rockbands te fungeren.

Mayo's doorbraak kwam in 1977, toen hij Wilko Johnson ging vervangen in de band Dr. Feelgood. Tussen 1977 en 1983 was Mayo op zes albums van Dr. Feelgood te horen en schreef samen met Nick Lowe 'Milk and Alcohol', de enige top 10 hit van de groep in haar thuisland. Na Dr. Feelgood speelde Mayo in diverse lokale bands. In 1994 nam hij de gitaar over van Ray Majors in de heropgerichte band The Yardbirds. Mayo zou tot 2004 in die groep blijven spelen en was ook te horen op het Yardbirds-album Birdland uit 2003.