Thuiskopieheffing met twee jaar verlengd

De dit jaar ingevoerde thuiskopieheffing voor digitale opslagmedia is verlengd tot en met 2015. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag bekendgemaakt.

Deze belasting op dvd's en cd's, maar ook op bijvoorbeeld computers en tablets dient als vergoeding voor auteurs en artiesten. De thuiskopieheffing werd na veel politiek gesteggel ingevoerd als alternatief voor het downloadverbod.

De heffing wordt ook in de toekomst niet apart vermeld op facturen. Dat stond wel in een advies aan de overheid. Mogelijk wordt nog besloten of de heffing ook gaat gelden voor e-readers. Dit wordt op dit moment onderzoek naar gedaan.

Consumenten betalen over een dvd drie cent heffing, over een externe harddisk een euro. Voor smartphones, tablets, pc's en laptops bedraagt de thuiskopieheffing maximaal vijf euro.

Tot dit jaar was er alleen een heffing op lege cd's en dvd's. Met de uitbreiding van de heffing wilde de overheid 26 tot dertig miljoen euro per jaar binnenhalen. Het is niet bekend hoeveel de overheid op dit moment daadwerkelijk heeft opgehaald.