'Zwarte Piet was kindslaaf'

In de strijd om Zwarte Piet te verbannen, heeft zich nu ook ene Elmer Kolfin gemeld. De kunsthistoricus weet het namelijk zeker: Zwarte Piet was vroeger een kindslaaf. Derhalve zou de beste man niet meer welkom zijn in ons multiculturele land.

Kolfin heeft enkele zeventiende-eeuwse schilderijen tegen het licht gehouden. Zo is op een groepsportret van Michiel van Musscher uit 1687 een jong negertje te zien dat een diplomaat en zijn familie bedient. Op de achterkant van het doek is de naam van de jongen te lezen: 'Thomas de neger 17 jaar'.

"Die jongen bestond dus echt en was een slaaf. Daarop wijst de metalen band om zijn hals", concludeert de universitair docent kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. "In feite is dit een voorloper van Zwarte Piet." Iets wat wij op FOK! overigens al lang wisten.

Kolfin is naar eigen zeggen een kenner op het gebied van negerschilderijen. Zo weet hij dat op kunstwerken uit de zeventiende eeuw veel negerslaven staan afgebeeld. In die tijd was het echt mode om een negerpage in huis te hebben.

Volgens de kunstkenner vertoont het uniform van kindslaven uit die tijd veel overeenkomsten met het huidige Zwarte Pieten-pak. "Pofbroek, maillot, vaak ook een molensteenkraag, het is hetzelfde", klaagt Kolfin. Zo werden zwarte slaven veelal afgebeeld in felgekleurde pakken met een stalen band om de nek, als teken dat ze eigendom waren van hun meester.

Door deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis krijgt Zwarte Piet nu de zwartepiet toegespeeld. We ontkomen er dan ook niet aan om onze favoriete negerslaaf te verbouwen. "Zoiets begint met een bewustwordingsproces en daar zitten we nu middenin. Dat gaat altijd gepaard met pijn, smart en emotionele betogen. Maar de Zwarte Piet in zijn huidige vorm loopt op zijn einde."

Volgens Kolfin zou het getuigen van goed fatsoen als wij, blanke Nederlanders, Zwarte Piet een enkeltje Spanje geven. Andersom moeten zeurpieten ons dan wel de tijd gunnen om een alternatief te verzinnen. Dit omdat wij afscheid moeten nemen van een eeuwenoude traditie.

Update 10.30 uur:
De commotie rond Zwarte Piet houdt ook de gemoederen in België flink bezig. Niemand minder dan Bart Peeters mengt zich nu in de strijd. Volgens hem is Zwarte Piet zwart van het roet, zo vertelt hij aan Het Nieuwsblad.

Peeters presenteert in België 'Dag Sinterklaas', een dagelijks televisieprogramma voor Belgische kindertjes. "Hugo Mathysen, geestelijk vader van de serie, was daar zeer duidelijk in: het is het roet in de schoorstenen dat Zwarte Piet zwart maakt, niet zijn afkomst", weet Peeters.

"Dat betekent dat, als de Sint en Piet op een nacht alleen maar huizen aandoen zonder schoorsteen, Zwarte Piet ‘wit is’. Want dan gaan ze binnen via de voordeur. Ik heb dat zo ook altijd op tv verteld."

Desondanks valt er wel een aantal dingen op aan Zwarte P. Ondanks al het roet, blijft de kraag van hem altijd wit. Ook zie je hem nooit zonder pruik met zwarte krullen en rode lippenstift. "Maar ik heb ook krullend haar, en ik ben geen Zwarte Piet."

De presentator verklaart dat zijn vrouw ook geen Zwarte Piet is, ondanks dat ze geregeld haar lippen kleurt. Er is dus niets Afrikaans aan. Hij raadt de VN-commissie dan ook aan vooral naar zijn tv-programma te kijken, waarin alles duidelijk wordt uitgelegd.