'Burger moet stem krijgen in rechtszaak'

Burgers zouden een rol moeten krijgen in de rechtspraak. Daarvoor pleit rechter Wouter van den Bergh, tot vorige week vice-president bij de Amsterdamse rechtbank, dinsdag in Trouw. Hij wil dat de juryrechtspraak, waarin een groep burgers zich over de schuldvraag van een verdachte buigt wordt ingevoerd in Nederland.

"Het is voor mij onbestaanbaar dat in onze staatsinrichting twee van de drie machten - de wetgevende en de uitvoerende macht - verregaand zijn gedemocratiseerd, maar de derde, de rechtspraak, in het geheel niet", zo stelt Van den Berg in de krant. Burgers zouden in eerste instantie een stem moeten krijgen in zaken rond zware levensdelicten, vindt Van den Bergh.

Jury- of lekenrechtspraak is in andere landen een begrip. Ook in Nederland functioneerde het systeem enige tijd tijdens de Franse overheersing begin negentiende eeuw. Nederland schafte het in 1816 af, maar België stelde na de onafhankelijkheid de lekenrechtspraak opnieuw in.

In 2006 pleitte LPF-Kamerlid Joost Eerdmans nog voor de invoering van lekenrechtspraak. Het voorstel van Eerdmans haalde het echter niet. Volgens toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) was er geen enkel bewijs dat de rechtspraak er baat bij zou hebben.