IsoHunt stopt ermee

De MPAA, de Amerikaanse evenknie van Brein, heeft downloaders opnieuw een gevoelige slag toegebracht. IsoHunt, al bijna tien jaar dé plek voor torrents, moet noodgedwongen haar virtuele deuren sluiten. Dit meldt Tweakers vandaag.

Eigenaar en oprichter Gary Fung was jarenlang verwikkeld in diverse rechtszaken tegen zijn torrentsite, maar het was vechten tegen de bierkaai. De tegenstanders van het vrije internet hebben IsoHunt nu definitief de nek omgedraaid.

Op 5 november zou een laatste rechtszaak, waarin een bedrag van 600 miljoen dollar zou worden geëist van Fung, de genadeklap worden voor de torrentzoekmachine. De directeur besloot deze zaak niet af te wachten, en de pijp aan Maarten te geven.

Fung heeft een schikking getroffen van 110 miljoen dollar, zo'n 80 miljoen euro. Voor 23 oktober moet IsoHunt uit de lucht zijn. De MPAA is uiteraard zeer in zijn nopjes met deze nieuwe overwinning van de internet-Stasi. "Met de schikking is een duidelijk signaal afgegeven aan degenen die het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal mogelijk maken", luidt hun reactie.