Amnesty: Boko Haram-verdachten gedood in gevangenis

Honderden terreurverdachten zijn dit jaar in Nigeria gedood in de gevangenis. Sommigen werden geëxecuteerd, anderen werden uitgehongerd of stierven door verstikking. Dat staat in een rapport van Amnesty International dat dinsdag is gepubliceerd.

Het Nigeriaanse leger is dit jaar een offensief begonnen tegen islamitische militanten in het noordoosten van het land. De mensen die achter de tralies stierven werden er allemaal van beticht lid te zijn van de radicaalislamitische terreurbeweging Boko Haram. Sommige gevangenen 'werden in hun been geschoten tijdens het verhoor, kregen geen medische zorg en bloedden vervolgens dood', schrijft Amnesty in het rapport. In de eerste zes maanden van 2013 kwamen meer dan 950 mensen om in militaire hechtenis.

In april dumpten Nigeriaanse militairen zestig lichamen bij een mortuarium in de deelstaat Yobe. Ze zeiden dat het de lichamen waren van islamitische extremisten die tijdens een vuurgevecht waren gedood. De krijgsmacht ontkende iets van de zaak af te weten. Een bron bij het leger heeft echter tegen Amnesty gezegd dat de zestig 'uit hun cel waren gehaald en waren doodgeschoten door soldaten'.

De meeste gevangenen kwamen om in twee gevangenissen in Damaturu en Maiduguri. "Honderden mensen zijn in hechtenis gedood. Ze werden of doodgeschoten of zijn gestikt", zei een legerofficier tegen Amnesty. "Mensen worden in een cel gepropt. Er zijn momenten dat mensen dagelijks uit de cel worden gehaald en gedood."

Amnesty roept de Nigeriaanse autoriteiten op onmiddellijk een onderzoek in te stellen. "Dit is een schokkend hoog aantal en de Nigeriaanse regering moet snel actie ondernemen", zei Lucy Freeman van Amnesty. "De details over wat er in deze schimmige detentiecentra achter gesloten deuren gebeurt moeten aan het licht worden gebracht en de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze mensenrechtenschendingen moeten hiervoor boeten."


Amnesty stelt mensenrechten voor beide kanten voorop (beeld: ENCA)