Aantal tienermoeders nooit zo laag

Het aantal meisjes onder de 20 jaar die in Nederland een kind hebben gekregen, lag nog nooit zo laag als vorig jaar. In totaal 2200 meisjes werden vorig jaar moeder. Het zogenoemde tienergeboortecijfer was met 4,5 per duizend meisjes van 15 tot en met 19 jaar lager dan ooit gemeten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De geboortecijfers onder meisjes met een Antilliaanse of Surinaamse achtergrond zijn nog wel hoog. Zo kregen 27 per duizend Antilliaanse tienermeisjes van de eerste generatie vorig jaar een kind. Onder de eerste generatie Surinaamse tienermeisjes was dat 21 per duizend. De in Nederland geboren tweede generatie kent lagere geboortecijfers, al worden zij nog steeds vaker moeder tijdens hun tienerjaren.

Het geboortecijfer van de tweede generatie Turkse meisjes lag met 2,3 lager dan de 3,5 van autochtone meisjes. Ook bij de tweede generatie Marokkaanse meisjes is het geboortecijfer laag.

Het geboortecijfer onder tieners in Nederland behoort tot het laagste in de wereld. In Europa scoren alleen Zwitserland en Denemarken lager. Het lage cijfer is volgens het CBS vooral te danken aan zwangerschapspreventie.