Vakbonden bespreken begrotingsakkoord

De werknemersorganisaties FNV en CNV bespreken maandag het akkoord dat het kabinet met D66, ChristenUnie en SGP heeft gesloten over de begroting van volgend jaar. Er zal vooral gekeken worden naar de gevolgen voor het sociaal akkoord.

Het kabinet kwam in het voorjaar het sociaal akkoord met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers overeen. Er werd onder meer afgesproken dat geplande hervormingen van de WW en het ontslagrecht pas in 2016 zouden ingaan.

In het vrijdag gesloten begrotingsakkoord zijn deze beide onderwerpen op verzoek van D66 (deels) echter weer vervroegd. De aanpassing van het ontslagrecht gaat een half jaar eerder in en vanaf 2015 moet een werkloze al een baan onder zijn niveau accepteren.

Bij de FNV komt het ledenparlement bijeen voor een extra overleg en bij het CNV het algemeen bestuur. FNV-voorzitter Ton Heerts verklaarde vrijdag tegen de bezuiniging van 6 miljard te blijven. Verder was hij terughoudend. Voorman Jaap Smit van CNV was in een eerste reactie voorzichtig positief.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maakte zondag duidelijk dat er weinig ruimte speelruimte voor de bonden is om de overeenkomst drastisch te wijzigen. "De hoofdlijn staat wel want anders blijven we aan het heronderhandelen." Volgens de bewindsman staat het sociaal akkoord nog overeind.

Vakbonden bespreken begrotingsakkoord
Vakbonden bespreken begrotingsakkoord (Foto: ANP)