Amerikaan dood in Egyptische cel

Een Amerikaan die in augustus in Egypte werd opgepakt wegens overtreding van het uitgaansverbod is zondag dood in zijn cel in Ismailia aan het Suezkanaal aangetroffen. De Amerikaanse ambassade zei dat de man waarschijnlijk zelfmoord heeft gepleegd.

De 66-jarige gepensioneerde Amerikaanse legerofficier James Henry was volgens Egyptische veiligheidsfunctionarissen op 25 augustus vanuit Bahrein in Caïro aangekomen. Hij was drie dagen later in het roerige noorden van de Sinaï opgepakt terwijl hij op weg was naar Rafah aan de grens met de Gazastrook. Hij werd met een legervliegtuig naar Ismailia overgebracht en daar overgeleverd aan de politie. Bewakers troffen hem zondag dood in zijn cel aan; hij had zichzelf verhangen met zijn riem en schoenveters, aldus de veiligheidsfunctionarissen.

Vorige maand overleed ook een buitenlander in een Egyptische politiecel. Een Fransman zou door celgenoten zijn doodgeslagen nadat hij in Zamalek in Caïro was opgepakt wegens overtreding van het uitgaansverbod. Dit uitgaansverbod werd door de Egyptische autoriteiten ingesteld om gewelddadige protesten tegen het afzetten van president Mohammed Morsi de kop in te drukken.