El Al discrimineert passagiers op Schiphol

Luchtvaartmaatschappij El Al heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie van passagiers op Schiphol. Dat blijkt uit een klachtenprocedure bij de marechaussee en een oordeel van het College voor de Rechten van de Mens (voorheen de Commissie Gelijke Behandeling). De discriminatie op basis van huidskleur in kwestie vond plaats in 2011 toen veertien studenten van de Vrije Universiteit op studiereis gingen naar Israël.

Negen van de studenten waren blank en ondervonden geen problemen bij het inchecken. Voor de vijf donkere studenten was dat anders. Al bij het inchecken werden zij onderworpen aan een spervuur van vragen. Bij de gate werden ze zelfs apart in koude hokjes gezet waar ze half ontkleed werden gefouilleerd. Vernederend, aldus de studenten.

In Nederland heeft El Al zich niet bemoeid met de behandeling van de klacht door de marechaussee en het college, maar in de Israëlische media heeft de luchtvaartmaatschappij excuses aangeboden. Ook zou El Al de procedure op Schiphol naar aanleiding van deze zaak hebben aangepast.

De gediscrimineerde studenten laten het echter niet bij deze twee uitspraken zitten. Ze stappen nog naar de rechter, laat hun advocaat weten aan AT5.