'Rusland terug naar tijd van dictatuur'

Rusland is terug naar de tijden van communistische dictatuur. Dat stelt D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld zondag in een interview met nu.nl.

"We behandelen Rusland alsof het een normale democratie is, maar dat is het niet meer. Laten we niet net doen alsof daar alle normale mechanismen nog functioneren", aldus In 't Veld.

De Europarlementariër zegt verder weinig heil te zien in de door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) voorgestelde dialoog die met Rusland moet worden aangegaan over het schenden van mensenrechten. "Kijk naar Poetin. Die man spreekt niet de taal van de dialoog, hij spreekt de taal van de macht." In 't Veld vindt onder meer de anti-homowet die de Russische president in juni ondertekende onaanvaardbaar.

Nederland zou volgens de Europarlementariër 'een andere taal moeten spreken' wanneer het om mensenrechten gaat. "Poetin krijgt van iedereen al jaren de ruimte om dit soort dingen te doen. Wil je hem echt laten luisteren, dan zouden we echt wat harder moeten zijn."