Ambassadeur geeft uitleg in Rusland

De Nederlandse ambassadeur in Rusland Ron van Dartel is vrijdagochtend op het ministerie van buitenlandse zaken in Moskou aangekomen. Hij komt langs om tekst en uitleg te geven over de aanhouding van de Russische diplomaat Dmitri Borodin. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag weten.

Van Dartel overhandigt er het feitenrelaas van de politie en heeft een kort gesprek, verwacht de woordvoerder. Inhoudelijk kon hij er niets over zeggen. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) kondigde eerder al aan dat de Russen een toelichting zou krijgen van wat volgens Nederland is gebeurd.

De Russen wilden meer uitleg over de omstreden arrestatie vorig weekeinde. Borodin werd aangehouden bij zijn woning in Den Haag. De 46-jarige Rus zou dronken zijn en zijn kinderen hebben mishandeld. Over de precieze gang van zaken bestaat nog altijd veel onduidelijkheid.

Timmermans bood woensdagmiddag namens Nederland excuses aan voor het schenden van het Verdrag van Wenen, waarin de onschendbaarheid van diplomaten is vastgelegd. De Russische president Vladimir Poetin had daar eerder op aangedrongen.