Wurgseks mogelijk oorzaak dood Ariel Castro

De Amerikaanse ontvoerder en verkrachter Ariel Castro is mogelijk bezweken aan wurgseks. Hij werd vorige maand dood gevonden in zijn cel en toen spraken de autoriteiten in Ohio het vermoeden uit dat hij zelfmoord had gepleegd door zich op te hangen. Donderdag echter zeiden ze dat hij zeer waarschijnlijk aan wurgseks heeft gedaan en dat dat hem fataal is geworden. Inmiddels is duidelijk geworden dat twee gevangenisbewakers in het logboek ten onrechte hebben gemeld dat zij Castro in de uren voor zijn overlijden nog hebben geobserveerd.

Donderdag werd bekendgemaakt dat Castro, die op de avond van 3 september dood in zijn cel werd aangetroffen, was gevonden met zijn broek en onderbroek op zijn enkels. Voorts is van depressiviteit en suïcidale gedachten bij hem niets gebleken.

De 53-jarige Castro, ook bekend als 'het monster van Cleveland', zat in de staatsgevangenis van Ohio geïsoleerd van andere gedetineerden opgesloten omdat hij tussen andere gevangenen gevaar zou kunnen lopen. Ieder half uur moest hij worden gecheckt. De bewakers die dat op die bewuste 3e september hadden moeten doen, blijken dat, hoewel ze in het logboek aantrkenden Castro te hebben geobserveerd, niet te hebben gedaan. Videobeelden hebben dat aangetoond, zeiden de autoriteiten donderdag.

Castro werd op 1 augustus veroordeeld tot levenslang plus duizend jaar voor moord en de ontvoering en verkrachting van drie vrouwen die hij in de loop der jaren in zijn huis opsloot en misbruikte. De zaak kwam aan het licht toen een van de vrouwen wist te ontsnappen. Bij een van zijn slachtoffers verwekte Castro een kind, een meisje dat nu 6 jaar oud is. Hij ontliep de doodstraf door schuld te bekennen.