Nederlandse piloten vliegen in december met JSF

Nederlandse piloten gaan in december vliegen met de Joint Strike Fighter (JSF). Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Op Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet in totaal 37 JSF's koopt.

De operationele testfase met de vervanger van de F-16 gaat in 2015 van start. Om tijdig personeel en vliegers op te leiden, gaan vier piloten in december voor het eerst de lucht in. Met het theoretische deel van de vliegeropleiding beginnen de piloten eind deze maand al.

Nederland heeft al twee testtoestellen aangeschaft. De toestellen moeten vanaf 2019 defenitief gaan vliegen, werd eerder bekend.

Volgens Hennis is het starten van de opleiding geen 'onomkeerbare stap'. "De opleidingen kunnen worden gestaakt mocht daartoe aanleiding zijn", schrijft de minister in de brief.

De aanschaf van de JSF, ook wel bekend als de F-35, is al jaren omstreden. De Algemene Rekenkamer uitte kort na Prinsjesdag nog kritiek op de berekeningen achter het kabinetsbesluit om het gevechtsvliegtuig te kopen. Verder zou de JSF in 2012 nog kampen met honderden problemen, meldde persbureau Bloomberg vorige maand op basis van een rapport van het Pentagon. Minister Hennis maakt zich desondanks geen zorgen over het toestel.