Blues Brothers-show moet naam wijzigen

De theatershow I'm a Soul Man - A Tribute to the Blues Brothers moet zijn naam veranderen. De rechtbank in Den Haag bepaalde woensdag dat de bedrijven en mensen die de show promoten en organiseren, in onder meer Nederland, Duitsland en Canada, inbreuk maken op de merkrechten van de originele Blues Brothers.

De productie is een ode aan de Blues Brothers, een duo dat werd gevormd door acteurs Dan Aykroyd en John Belushi. Aykroyd en Belushi's weduwe hadden geëist dat de theatershow per direct wordt stopgezet vanwege de inbreuk op het merkrecht. De rechter heeft dat verzoek afgewezen. De show is vanaf zaterdag gewoon te zien in het World Forum Theater in Den Haag. Wel besloot de rechter dat de naam Blues Brothers niet meer gebruikt mag worden om de show te promoten. Ook de domeinnamen van de websites moeten worden ingeleverd.

De advocaat van Aykroyd en de weduwe van Belushi is tevreden met de uitspraak van de rechter. "We zijn blij dat de rechter het verschil herkent tussen een tribute aan een artiest en een tribute aan een fictief personage", zegt de jurist. "Als Dan Aykroyd als Blues Brother optreedt, doet hij dat personage ook na."

De typetjes werden door Aykroyd en Belushi in de jaren zeventig bedacht en ze traden ermee op in de sketchshow Saturday Night Live. De heren traden ook op met een band en brachten een album uit. In 1980 kwam de film The Blues Brothers uit, het vervolg verscheen in 2000. John Belushi was niet in deze film te zien: hij overleed in 1982 aan een overdosis.

De theatervoorstelling, waarvan de nieuwe naam nog niet bekend is, is komend weekeinde te zien in Den Haag. Volgende week vrijdag, zaterdag en zondag is de show te bewonderen in het RAI Theater. De theatershow reist volgend jaar naar Berlijn.


I'm a Soiled Man - A Tribute to the Mud Brothers