Rusland vindt reactie Nederland helemaal niks

Rusland is ontevreden over de reactie van Nederland op de arrestatie van de hooggeplaatste Russische diplomaat Dmitri Borodin afgelopen weekend in Den Haag. Alle denkbare en niet-denkbare mensenrechten zouden zijn geschonden. "En het antwoord: stilte", laat woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken Aleksandr Loekasjevitsj dinsdag weten.

Zowel in Den Haag als in Moskou moest Nederland dinsdag tekst en uitleg geven over de kwestie. De uitkomsten van deze gesprekken waren 'meer dan ontgoochelend', aldus de zegsman in een verklaring op de website van het ministerie. "De reactie van onze Nederlandse partners was onbegrijpelijk, onaanvaardbaar en niet passend bij het niveau van de Russisch-Nederlandse betrekkingen."

Loekasjevitsj, die eerder al liet weten dat Borodin is gearresteerd vanwege een verzonnen beschuldiging van kindermishandeling, stelt dat de poging van Nederlandse zijde om de 'brute actie' van de agenten te rechtvaardigen de 'elementaire toets der kritiek' niet doorstaat. "De feiten zelf spreken voor zich: agenten breken 's nachts in in de woning van een hoge Russische diplomaat, mishandelen hem, slaan hem in de boeien en nemen hem mee naar het politiebureau, en geven hem niet de mogelijkheid contact op te nemen met de Russische ambassade."

Daarbij gaat het over een Rus die diplomatieke onschendbaarheid geniet, benadrukt de woordvoerder. Rusland verwacht nog steeds een 'uitputtende verklaring'. "Als die tenminste mogelijk is." Ook eist Rusland nog steeds excuses van Nederland en wordt verwacht dat 'krachtige maatregelen' worden genomen tegen de 'organisatoren van en deelnemers aan deze provocatie'.

Borodin, de tweede man op de Russische ambassade, heeft zelf via Twitter laten weten dat mannen van wie hij vermoedde dat het Nederlandse politiemensen waren zaterdagavond laat zijn woning binnenvielen, nadat hij ze eerst de toegang had geweigerd. Hij zou zich hebben geïdentificeerd en hebben aangegeven dat hij diplomatieke onschendbaarheid geniet. Desondanks zou hij handboeien om hebben gekregen en zou hij op zijn hoofd zijn geslagen. Hij en zijn twee jonge kinderen werden vervolgens meegenomen naar een politiebureau. Zondagochtend vroeg mochten ze weer gaan.

De NOS meldde dinsdag dat een ongeluk met een auto met een kenteken op naam van de Russische ambassade agenten naar de woning van Borodin leidde. Buren zouden de politie hebben verteld dat ze zich zorgden maakten om de kinderen in de woning.

Borodin heeft dinsdag via Twitter laten weten dat het goed met hem en zijn kinderen gaat, maar dat hij niet meer wil praten over de kwestie omdat het geen privézaak meer is.