Borgman op shortlist niet-Engelstalige Oscar

Borgman van regisseur Alex van Warmerdam heeft de eerste ronde van de Oscars bereikt. De Nederlandse thriller staat op de shortlist van alle ingezonden titels voor beste niet-Engelstalige film. De term 'shortlist' is nog minder van toepassing dan voorheen, aangezien maar liefst 76 titels werden geselecteerd, na de 71 van vorig jaar een nieuw record.

Op de lijst staan ook films als Jagten van de Deense regisseur Thomas Vinterberg, The Grandmaster van Wong Kar-wai uit Hong Kong en An Episode in the Life of an Iron Picker van Danis Tanovic uit Bosnië-Herzegovina.

Borgman heeft het in zowel binnen- als buitenland al fantastisch gedaan. De film was de eerste Nederlandse film in bijna veertig jaar die werd geselecteerd voor het filmfestival in Cannes en is inmiddels aan tientallen landen verkocht. Vrijdag sleepte de film drie Gouden Kalveren in de wacht, waaronder dat voor beste film.

De film gaat over een vreemdeling die zich opdringt aan de bewoners van een villawijk, met dodelijke gevolgen. De hoofdrollen zijn voor Jan Bijvoet, Hadewych Minis en Eva van de Wijdeven.

Half januari maakt de Academy, de organisatie achter de Oscars, bekend welke films zijn genomineerd. De laatste keer dat Nederland op deze lijst stond, was in 2004 met De Tweeling van Ben Sombogaart. Nederland won in 1998 voor het laatst een Oscar voor beste niet-Engelstalige film, voor Karakter van Mike van Diem.


Borgman op shortlist niet-Engelstalige Oscar (Foto: Novum)