FOK!toen: John Lennon - Imagine

In de FOK!toen van vandaag richten we ons vizier op een album van een artiest, die al bijna 33 jaar niet meer onder ons is, maar wiens muziek tot op de dag van vandaag nog steeds van grote invloed is op vele andere muzikanten. Op 8 oktober 1971 verscheen namelijk het album Imagine van John Lennon voor het eerst in de Britse platenwinkels. Imagine was het tweede solo-album van de voormalige Beatle en wordt tot door velen als één van de allerbeste uit zijn rijke oeuvre gezien.

John Lennon - Imagine

De achtergrond

Het idee voor het tweede album van John Lennon ontstond begin 1971. Lennon had net een spraakmakend interview gegeven aan het blad Rolling Stone en was van plan om samen met zijn vrouw Yoko Ono naar Japan om daar tot rust te komen. Daar kwam echter weinig van terecht toen bleek dat Paul McCartney een rechtzaak was begonnen, om een einde te maken aan zijn partnerschap met Lennon in The Beatles. Op 21 januari keerden Lennon en Ono terug uit New York en kregen tot hun grote ergernis te horen, dat de zaak ook via de telefoon afgehandeld had kunnen worden.

John Lennon zag dit ook als een prima moment om weer eens aan de slag te gaan in zijn Ascot Sound Studios, in zijn prachtige landgoed in Tittenhurst Park, Ascot, Berkshire. Tijdens de opnames voor de single 'Power to the People' werden ook vroege versies opgenomen van 'I Don't Want to Be a Soldier, Mama, I Don't Want to Die' en 'It's So Hard'. Samen met toetsenist Nicky Hopkins, drummers Alan White en Jim Keltner en een aantal bandleden van de band Badfinger, ging Lennon in zijn thuisstudio aan de slag met nieuwe liedjes.

John Lennon - Imagine back

Imagine

Op 23 juni 1971 gingen de opnames van start in de Ascot Sound Studios, waarbij ook George Harrison regelmatig langs kwam om wat gitaarpartijen in te spelen. Voor de opname van het titelnummer maakte Lennon weer gebruik van de diensten van de beroemde producer Phil Spector. 'Imagine' was gebaseerd op het gedicht Cloud Piece, dat Yoko Ono in 1963 had gepubliceerd in haar boek Grapefruit.

"Imagine the clouds dripping. Dig a hole in your garden to put them in."

Naast de tracks die op het album zouden eindigen, nam Lennon ook demo's op van nummers als 'I'm the Greatest' en het onuitgebrachte 'San Francisco Bay Blues'. 'I'm the Greatest' zou later verschijnen, als Lennon's bijdrage aan een elpee van Ringo Starr en 'San Francisco Bay Blues' zou in 1973 in een herschreven uitvoering op het album Mind Games verschijnen, onder de titel 'Aisumasen (I'm Sorry)'.

John Lennon - Imagine tape

Op 3 juli 1971 vlogen John en Yoko weer naar New York, alwaar ze nog een tweetal dagen aan de slag gingen in de beroemde Record Plant studio. Alhoewel de basis voor het album Imagine al was vastgelegd in de Ascot Sound Studios, besloot Lennon om een aantal van de instrumenten opnieuw op te laten nemen in New York. Ook werd King Curtis erbij gehaald om een aantal saxofoonpartijen in te dubben. Nadat 'It's So Hard', 'I Don't Want to Be a Soldier' en 'How Do You Sleep?' op 5 juli op de gevoelige band waren vastgelegd, was Imagine klaar om uitgebracht te kunnen worden.

John Lennon - Imagine a

Kant 1:
Imagine – 3:01
Crippled Inside – 3:47
Jealous Guy – 4:14
It's So Hard – 2:25
I Don't Want to Be a Soldier – 6:05

John Lennon - Imagine b

Kant 2:
Gimme Some Truth – 3:16
Oh My Love (Lennon-Yoko Ono) – 2:50
How Do You Sleep? – 5:36
How? – 3:43
Oh Yoko! – 4:20

Op 9 september verscheen de elpee Imagine voor het eerst in de Amerikaanse platenwinkels, gevolgd door Groot Brittannië op 8 oktober. Imagine was de allereerste elpee op Apple Records die in een op dat moment nog revolutionaire quadrofonische versie werd uitgebracht. Imagine was commercieel gezien Lennon's meest succesvolle plaat. De gelijknamige single schoot al snel naar de hoogste plaats in de Amerikaanse hitlijsten en was ook Lennon's enige nummer 1 hit in Australië.

De Russische persing van Imagine
De Russische persing van Imagine

Lennon vs McCartney

Na de breuk van The Beatles in 1970 konden John Lennon en Paul McCartney elkaar wel schieten. Vooral toen McCartney de langdurige rechtzaak tegen Lennon had gewonnen, moest Lennon zijn woede kwijt en ventileerde dit in een aantal van de liedjes op Imagine. Zo horen we de eerste steek onder water in het liedje 'Crippled Inside', waarin we Lennon "You can live a lie until you die" horen zingen. Ook de tekst van 'Gimme Some Truth' was duidelijk gericht op zijn voormalige bandgenoot, maar Lennon was op zijn scherpst in het aanvallende 'How Do You Sleep?'. Toen Paul McCartney zijn album Ram had uitgebracht, dacht Lennon dat er in liedjes als 'Too Many People', 'Dear Boy', 'Three Legs' en 'The Back Seat Of My Car' verborgen boodschappen voor hem verborgen zaten en ook de platenhoes, waarop we op de achterkant twee neukende kevers (beetles) zagen, was naar Lennon's mening een verwijzing naar hun rol in The Beatles. Lennon reageerde daarop met de onderstaande tekst, die boekdelen sprak over de verstandhouding tussen de twee ex-Beatles.

So Sgt. Pepper took you by surprise.
You better through that mother's eyes.
Those freaks was right when they said you was dead.
The one mistake you made was in your head.

How do you sleep?
Ah how do you sleep at night?

You live with straights who tell you you was king.
Jump when your mamma tell you any thing.
The only thing you did was yesterday.
And since your gone you're just another day.

How do you sleep?
Ah how do you sleep at night?

A pretty face may last a year or two.
But pretty soon they'll see what you can do.
The sound you make is muzak to my ears.
You must have learnt something all those years.

How do you Sleep?
Ah how do you sleep at night?

John Lennon met varken
John Lennon met varken

Lennon zou in 1980 in een interview zeggen dat 'How Do You Sleep' meer over hemzelf ging dan over McCartney: "Ik gebruikte mijn wrok tegen Paul, om een liedje te schrijven. Ik gebruikte mijn wrok en de terugtreding van Paul McCartney en The Beatles, en de relatie met Paul, om 'How Do You Sleep' te schrijven. Het is niet zo dat ik elke dag met deze gedachten rondloop of zo."

Bij de eerste persingen van de elpee zat ook een aanzichtkaart bijgesloten waarop we Lennon zien staan met een varken. Ook deze foto was weer een duidelijke verwijzing naar het album Ram van McCartney. Lennon en McCartney zouden later de strijdbijl begraven maar de relatie tussen de twee mannen uit Liverpool zou nooit meer als vanouds worden. De twee voormalige Beatles zouden elkaar in mei 1976 voor het laatst ontmoeten.

John Lennon - Imagine 40th anniv edition

Van het album Imagine van John Lennon verschenen diverse uitvoeringen. Naast de reguliere versies van het oorspronkelijke album uit 1971 verscheen na de dood van Lennon in 1980 een box met zeven albums, waarbij we ook het album Imagine aantreffen. In 2000 verscheen een compleet geremasterde editie van het legendarische album, die in 2003 ook op 180 grams vinyl zou worden uitgebracht. Ook verscheen er op Record Store Day in 2011 een 40th anniversary editie van Imagine, met als extra een maxisingle op wit vinyl met opnames van de Imagine-sessies.