A'damse cafés bestraft om dronken gast

Uitgaan is een hel. Midden in de nacht in een stinkend hok op een kluitje staan met zweterige macho's en overgeparfumeerde lelijkerds en dan naar keihard gedreun luisteren. Gelukkig is er nog alcohol, want goed bezopen houd je het misschien wat langer vol. Maar de politie van 's lands hoofdstad wil daar een stokje voor steken.

Nederland heeft al sinds 1964 het volgende in de Drank- en Horecawet staan: "Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit of op een terras de aanwezigheid toe te laten van een persoon die in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen verkeert." Een relikwie uit een eenvoudigere tijd, zul je denken.

Niet volgens de politie Amsterdam. In het kader van de Handhavingsstrategie Drank en Horeca hebben zij ervoor gekozen om de Drank- en Horecawet tot op de letter te volgen. Met andere woorden: café's krijgen mogelijk straf als ze dronkenlappen binnen hebben en dat gaat niet om symbolische boetes.

Cafés hangt een week sluiting boven het hoofd als beschonken gasten aangetroffen worden. Dat is nog maar bij de eerste overtreding. Bij de tweede overtreding zal de sluiting een maand duren. Gaat het café dan nog eens in de 'fout', dan mogen ze nooit meer open.

Wat het doel van de letterlijke interpretatie van de wet is, is onduidelijk. De meeste café's hebben al een beleid waarbij dronken klanten verdere alcohol of zelfs de toegang ontzegd wordt als ze lastig zijn. De beschonkenheid van alle gasten voortdurend in de gaten houden is echter praktisch onmogelijk.

De café-eigenaars voelen zich dan ook flink genaaid: "We zijn vogelvrij verklaard."