Vieze busjes mogen Utrecht niet meer in

De gemeenteraad van Utrecht heeft donderdagavond ingestemd met een reeks maatregelen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Zo wordt in 2015 een milieuzone ingevoerd voor oude, vervuilende bestelbusjes die de binnenstad daardoor niet meer in kunnen.

De gemeente Utrecht is de eerste gemeente in Nederland die een milieuzone instelt voor bestelbusjes. Vrachtwagens mogen de binnenstad al niet in. Andere maatregelen zijn het stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer en het inzetten van elektrisch vervoer.

In het pakket milieumaatregelen zat ook een milieuzone voor personenauto's, maar de beslissing daarover is uitgesteld. De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club voert actie tegen de maatregel en heeft handtekeningen verzameld om een referendum te houden. De raad geeft de club meer tijd om de benodigde 2698 handtekeningen te verzamelen.

Met de maatregelen wil de gemeente aan de Europese normen voor luchtkwaliteit voldoen. De gemeente Amsterdam besloot vorige maand de meest vervuilende personenauto's en bestelbusjes geen parkeervergunning meer te geven. De gemeente zag af van het invoeren van een milieuzone.