'Belastingaangifte te moeilijk'

Nederlanders vinden het doen van belastingaangifte veel moeilijker dan inwoners van veel andere landen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van adviesbureau Deloitte in 34 landen.

In Nederland, maar ook in Oostenrijk, noemen de meeste bewoners het invullen van de aangifte zeer lastig. In bijna zestig procent van de andere onderzochte landen wordt de belastingaangifte als neutraal of niet zo lastig ervaren.

Dat Nederlanders de aangifte als zo complex ervaren, is wel opvallend. De fiscus vult namelijk zelf al heel veel velden in. Alleen in Spanje worden meer gegevens vooraf ingevuld. Met het aantal in te vullen velden van tussen de honderd en driehonderd behoort Nederland tot de middenmoot. In onder meer België en Luxemburg moeten meer dan vijfhonderd velden worden ingevuld.

Nederlanders, net als onder anderen Belgen, Tsjechen en Fransen, besteden ongeveer twee tot vijf uur aan hun belastingaangifte. In Oostenrijk, Kroatië en Rusland wordt meer dan vijf uur besteed, terwijl in onder meer Brazilië, Canada en Noorwegen minder dan een uur wordt besteed aan de aangifte.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de Nederlandse fiscus, net als de collega's in België en Zwitserland, erg coulant is met het verlenen van uitstel. Nederlanders moeten in principe voor 1 april aangifte doen, maar als uitstel wordt gevraagd wordt dat gegeven. In veel andere landen is uitstel helemaal geen vanzelfsprekendheid. In 15 van de 34 landen wordt geen uitstel gegeven.