Coca-Cola-flesje Warhol wordt geveild

Christie's brengt in november Andy Warhols Coca Cola (3) onder de hamer. De manshoge afbeelding van het klassieke frisdrankflesje moet tussen de veertig en zestig miljoen dollar opleveren (zo'n dertig tot 44 miljoen euro), meldde het veilinghuis donderdag.

Warhol maakte het werk, uitgevoerd met caseïne op katoen, in 1962 met de hand. Dat in tegenstelling tot veel van zijn andere iconische kunstwerken, zoals de portretten van Marilyn Monroe en Elvis Presley, die hij uitvoerde als zeefdruk.

Coca Cola (3) maakte de afgelopen twintig jaar deel uit van een van de grootste Warhol-collecties. Warhol vond het flesje symbool staan voor de manier waarop in Amerika wordt geconsumeerd. "Als je tv kijkt en Coca-Cola ziet, weet je dat de president Coca-Cola drinkt, Liz Taylor Coca-Cola drinkt, en weet je dat jij ook Coca-Cola kunt drinken."

Hoewel Warhol aan zijn werk een positieve interpretatie gaf, wordt het Coca-Cola-flesje ook gezien als icoon van massaconsumptie en 'Cocacolonisatie'. De kunstenaar zag voor zichzelf echter geen rol in de sociale kritiek.