TU Delft gaat kwantumcomputer bouwen

Wetenschappers van de TU Delft gaan werken aan een kwantumcomputer. De supercomputer moet over grofweg vijftien jaar afgerond zijn. Dat meldt de NOS woensdag. Kwantumcomputers kunnen met hun zeer grote rekencapaciteit bijvoorbeeld worden ingezet om medicijnen te optimaliseren op elke afzonderlijke patiënt.

Het verschil met normale computers is de manier van rekenen. Waar traditionele processoren dat doen met waarden van 0 en 1, kunnen waarden bij een kwantumprocessor tegelijkertijd 0 én 1 zijn. De ontwikkeling van een kwantumcomputer - een soort computers die nog niet bestaat - zou grofweg negen miljoen euro per jaar kosten.

De ontwikkeling van de kwantumcomputer onder leiding van de Delftse wetenschappers verloopt via Qutech. Dat nieuwe instituut wordt gefinancierd door de overheid, de universiteit en het bedrijfsleven. De overheid zou vier miljoen euro per jaar bijdragen.

Vorig jaar lieten wetenschappers van de Delftse universiteit weten dat zij het Majorana-deeltje hadden ontdekt. Dit minuscule deeltje is eveneens zijn eigen antideeltje, waardoor het geschikt zou zijn als basis voor kwantumcomputers. De TU Delft was woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.