Rutte aan zet in schaakspel met oppositie

De Tweede Kamer gaat donderdag verder met de algemene beschouwingen, het jaarlijkse grote debat na Prinsjesdag, dat ditmaal in het teken staat van de vraag of het kabinet tot zaken kan komen met oppositiepartijen. Premier Mark Rutte (VVD) krijgt om 10.30 uur het woord, en zal urenlang spreken.

Rutte moet duidelijk maken hoe graag het kabinet tot zaken wil komen met de oppositie, die steun kan geven in de Eerste Kamer in ruil voor invloed op het kabinetsbeleid. De coalitiepartijen VVD en PvdA gaven daarover woensdag tegenstrijdige signalen af.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra toonde zich bereidwillig: hij zei over alles te willen praten, mits er in totaal zes miljard euro wordt bezuinigd. PvdA-leider Diederik Samsom was opvallend minder toeschietelijk, en wekte zo de ergernis van CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma. "U zoekt het maar uit", beet Buma zijn PvdA-collega toe.

Rutte zal waarschijnlijk zijn best doen om oppositiepartijen als CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks de hand te reiken. Of er donderdag al op serieuze schaal zaken worden gedaan, valt te betwijfelen: dat gebeurt doorgaans niet tijdens een openbaar debat, maar achter de schermen.

De opstelling van Rutte tijdens het debat, dat waarschijnlijk tot laat in de avond zal duren, kan wel van invloed zijn op de kans van slagen van de gesprekken met de oppositie. CDA-leider Buma, wiens partij het kabinet in een klap aan een meerderheid in de senaat kan helpen, zei woensdag dat de beantwoording van Rutte voor hem de doorslag zal geven.