Kenia: Nederlander onder aanvallers Nairobi

Een van de tien tot vijftien aanvallers van het winkelcentrum in Nairobi was een Nederlander. Dat heeft een woordvoerder van de Keniaanse president Uhuru Kenyatta woensdag gezegd, meldt CNN. Er was volgens hem ook een Brit onder de aanvallers.

Leden van de Somalische terreurbeweging Al-Shabab vielen zaterdag het winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad binnen. Ze gooiden met handgranaten en openden het vuur op mensen in het gebouw. De extremisten hadden het met name gemunt op niet-moslims.

Onder de 67 doden zijn zeker achttien buitenlanders, onder wie een 33-jarige Nederlandse vrouw en haar Australische partner. Ook vijf extremisten lieten het leven. Er vielen 175 gewonden, van wie er zestig nog in het ziekenhuis liggen. Elf verdachten zijn aangehouden.

Al-Shabab meldde maandag al dat in Kenia een 38-jarige Nederlander was aangehouden voor betrokkenheid bij de aanval. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan dat nog altijd niet bevestigen. Het is ook niet duidelijk of dit dezelfde Nederlander is als waar Kenyatta het over heeft.