Miljoenen autobezitters oververzekerd

Miljoenen autobezitters in Nederland zijn oververzekerd. Dat meldt marktonderzoeker GfK maandag op basis van eigen onderzoek. De eigenaren zijn all risk verzekerd, terwijl de dure dekking allang niet meer in verhouding staat tot de waarde van hun auto. Automobilisten laten daardoor jaarlijks een half miljard euro liggen.

Van de drie miljoen auto's ouder dan tien jaar, heeft een kwart nog steeds de hoge all-riskdekking. Ook meer dan twee derde van de auto's die zes tot tien jaar oud zijn heeft de hoogste dekking. Het verschil tussen een all-riskdekking en de goedkoopste variant, WA, kan tientallen euro's per maand schelen.

De consumentenbond spoort volgens het Algemeen Dagblad verzekerden daarom ook aan om hun all-riskverzekering na vier jaar om te zetten in een beperkte cascoverzekering, een soort uitgebreide WA-verzekering. Na verloop van tijd zouden autobezitters een WA-verzekering moeten nemen, aldus de consumentenbond. Deze vorm van dekking is wettelijk verplicht.

Met een WA-verzekering wordt schade aan de auto van een ander na een ongeluk vergoed. Bij all risk wordt ook de beschadiging aan het eigen voertuig uitbetaald.