Cybercrimineel (18) opgepakt in Maastricht

De politie heeft afgelopen week een 18-jarige student uit Maastricht aangehouden voor een reeks computermisdrijven. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het verspreiden van kwaadaardige software, meldt het Openbaar Ministerie zondag. Onderzocht wordt of computers van bankklanten zijn besmet.

De man zou daarnaast met gebruik van creditcardgegevens van anderen tientallen internetaankopen hebben gedaan. De spullen verkocht hij vervolgens via Marktplaats, mogelijk voor duizenden euro's.

De verdachte is afgelopen week verhoord en zaterdagavond voorlopig in vrijheid gesteld. In zijn ouderlijke woning is beslag gelegd op ruim achttienduizend euro, een computer, een tablet, usb-sticks en andere gegevensdragers, gsm's, bankpassen, foto- en videocamera's.

De politie kwam de verdachte op het spoor in een onderzoek naar ransomware, een kwaadaardig virus waarbij computers worden geblokkeerd. De getroffen gebruikers krijgen een bericht op hun scherm dat van de politie lijkt te komen. Ze worden beschuldigd van computercriminaliteit en gesommeerd een boete te betalen.