Dodental aanslag Kenia loopt op

De aanslag zaterdag in een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi heeft zeker dertig mensen het leven gekost. Dat heeft het Rode Kruis gezegd. Naar verwachting loopt het dodental verder op. De Somalische terreurgroep Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist.

Schutters openden zaterdag even na het middaguur het vuur in het winkelcentrum. Naast automatische wapens gebruikten ze ook handgranaten. De politie en het leger proberen nog altijd een einde aan de aanval te maken. De schutters, waarschijnlijk meer dan tien, houden zich al tien uur op in het winkelcentrum. Mogelijk houden ze nog gijzelaars vast, maar het is niet duidelijk om hoeveel mensen het gaat.

Verschillende media melden dat een van de schutters is aangehouden. Hij zou later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen zijn overleden.

Al-Shabaab liet zaterdag in een verklaring op Twitter weten dat de aanval een antwoord is op militair ingrijpen van Kenia in Somalië. De terreurgroep zegt 'het slagveld' naar Kenia te willen verschuiven.

Op het moment dat de aanval begon, bevonden zich verschillende Nederlanders in of rond het winkelcentrum. Volgens de Nederlandse ambassade in Kenia is van zes Nederlanders bekend dat zij konden ontkomen.

Update 23.04 uur
De aanslag zaterdag op het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi heeft aan zeker 39 mensen het leven gekost. Er zijn meer dan 150 gewonden. Dat heeft president Uhuru Kenyatta zaterdag in een toespraak tot de natie bekendgemaakt. Onder de doden zijn familieleden van de president.

Kenyatta zwoer dat de veiligheidsdiensten al degenen die voor de aanslag verantwoordelijk zijn, zullen oppakken. "De verachtelijke daders van deze laffe daad hoopten de Kenianen te intimideren en te verdelen en wanhoop onder hen te zaaien'', zei de president. "Wij hebben eerder aanslagen van terroristen overwonnen. We zullen ze opnieuw verslaan'', beloofde de president.

De Somalische terreurbeweging al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist.