Blatter: "Politieke invloed bij keuze Qatar"

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft toegegeven dat politieke redenen en financiële voordelen een rol speelden bij de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. "Er was een directe politieke invloed", zei de Zwitser tegen Die Zeit. "De Europese regeringslanden hebben aangeraden om op Qatar te stemmen, omdat de meeste landen sterke economische banden met dat land hebben."

Het is nog altijd niet zeker in welk deel van het jaar het WK wordt gehouden. Over een eindtoernooi in de zomer bestaat vooral kritiek, vanwege de hitte in Qatar. In de zomer kan het tot vijftig graden celsius worden in de oliestaat.

Blatter uitte onlangs nog zijn zorgen over het WK in 2022. "Je kunt een stadion afkoelen door airconditioning, maar dat kun je niet in een heel land doen", zei de president van de FIFA. De organisatie van het WK in Qatar liet daarop weten dat niemand zich zorgen hoeft te maken over het nakomen van de gemaakte afspraken.

Qatar kreeg in december 2010 het WK toegewezen, hetgeen leidde tot veel discussie. Vorige week zei Blatter dat het toekennen van het WK aan Qatar bij nader inzien niet zo'n goed idee is geweest, omdat het vanwege de hitte onverantwoord is om in de zomermaanden een WK af te werken in Qatar.

Blatter benadrukt tegenover Die Zeit daarom opnieuw dat verplaatsing van het WK naar de wintermaanden een optie is. "We moeten flexibel zijn, anders komen landen ten zuiden van de evenaar nooit in aanmerking voor de organisatie van een WK."