Aanzet tot ontstaan van leven verklaard

Het lijkt erop dat leven in het heelal een heel normaal verschijnsel is. Wetenschappers van het Imperial College London hebben namelijk ontdekt dat, wanneer een ijzig  object, zoals een komeet, met grote snelheid op een planeet knalt, er aminozuren kunnen ontstaan. Aminozuren kan je beschouwen als legostenen waar leven uit kan voortkomen.

De wetenschappers vuurden objecten af op een mix van ijs, die dezelfde samenstelling had als een komeet. Daarbij ontdekte men dat uit simpele moleculen als water en koolstofdioxide naar een meer complex molecuul als aminozuur kunnen overgaan. Hetzelfde effect krijg je wanneer een meteoriet op een ijzige planeet of baan knalt. Zo zou een meteoriet die op een van de manen van Jupiter, Europa botst, ervoor kunnen zorgen dat ook daar aminozuren en op den duur leven ontstaat.

Het onderzoek laat zien dat dit overal kan gebeuren. Toch is dit geen garantie voor leven op andere planeten. Hiervoor zijn meer gunstige omstandigheden nodig. Zoals de ligging van de maan/planeet in het specifieke zonnestelsel. Wel geeft het een verklaring hoe het eerste leven op aarde tot stand kwam.

De wetenschappers menen dat het zeer de moeite loont om eens een kijkje te gaan nemen op manen die voldoen aan bovengenoemde voorwaarden. Leuke kandidaten hiervoor zouden Europa, Enceladus en Helene kunnen zijn.