Twee stormen nemen Mexico in de tang

Mexico voert maandag een tweefrontenoorlog tegen de krachten van de natuur. De laatste flarden van de tropische storm Manuel eisten zondag aan de westkust nog veertien levens, terwijl de oostkust zich schrap zette voor de komst van orkaan Ingrid.

De deelstaat Guerrero, aan de Stille Oceaan, betaalde Manuel met veertien doden de zwaarste tol. Volgens de Mexicaanse regering verongelukten deze slachtoffers op een gladde bergweg, vielen ze ten prooi aan aardverschuivingen of verdronken ze in een buiten zijn oevers getreden rivier. Ook in de naburige deelstaten Hidalgo (3), Puebla (3) en Oaxaca (1) vielen doden. Of Manuel of Ingrid de boosdoener was durfde de burgerbescherming niet te zeggen.

Het is volstrekt ongebruikelijk dat een orkaan en een tropische storm Mexico tegelijkertijd aandoen, zei de nationale weerdienst maandag. Orkaan Ingrid naderde ondertussen over de Golf van Mexico de oostkust bij de noordelijke havenstad Tampico. Dat deel van het land is dunbevolkt. De deelstaat Veracruz, die duizenden mensen heeft geëvacueerd uit laaggelegen kuststreken, kan dan wellicht opgelucht ademhalen.