12 doden marineterrein VS, schutter geïdentificeerd

In een gebouw op een basis van de Amerikaanse marine in Washington zijn maandag drie schoten gelost. Dat meldt de marine op Twitter. Een persoon is daarbij gewond geraakt.

De reddingsdiensten zijn ter plaatse en agenten zijn het gebouw binnen gegaan, op zoek naar de schutter. Er werken ongeveer drieduizend mensen in het pand.

Volgens de BBC zijn er drie schoten gehoord en is er zeker een persoon gewond. Personeel heeft opdracht gekregen binnen een schuilplek te zoeken en zich gedeisd te houden. Hulpdiensten zijn massaal ter plaatse.

Update 15.53 uur
De marine meldt dat er inmiddels meerdere gewonden zijn. De situatie is blijkbaar nog niet onder controle.

Update 16.36 uur
Het autoverkeer in de zuidelijke buurt langs de Anacostica River is stilgelegd. Sommige mensen zijn geëvacueerd. Het vliegverkeer naar Reagan National Airport in het noorden van Virginia, het meest nabije vliegveld bij de binnenstad van Washington D.C., wordt  omgeleid. Obama is op de hoogte gebracht van de situatie.

De schutter is nog steeds in het gebouw volgens CNN TV. Politie woordvoerder Chris Kelly spreekt over een zwarte volwassen man van ongeveer 1m82, heeft een kaal hoofd en gekleed in een zwart t-shirt en zwarte broek.

Update 17.15 uur
De Washington Post meldt dat het drie schutters en vier doden betreft. De politie zou één schutter hebben uitgeschakeld. Op de andere twee zou nog worden gejaagd. Het is nog onduidelijk waar deze twee schutters zich bevinden in het gebouw.

Update 18.20 uur
Eén van de schutters zou inmiddels zijn overleden, aldus AP op grond van getuigenissen van marinepersoneel. In totaal zouden er zes mensen zijn omgekomen, maar het is onduidelijk of de schutter hierbij is meegeteld. Ook is onduidelijk hoe de schutter aan zijn einde kwam. The Huff meldt dat er volgens het ziekenhuis een politieagent en twee burgers met schotwonden worden behandeld.

Update 22.18 uur
Er zijn twaalf doden gevallen, schrijft de BBC, plus een van de schutters. Die is geïdentificeerd als de 34-jarige Aaron Alexis; over hem is verder nog weinig bekendgemaakt. Eerder zou men zijn uitgegaan van twee andere schutters, nu wordt er nog met hooguit één andere rekening gehouden. Er zijn vier gewonden.