Leger Egypte herovert stad op militanten

De Egyptische veiligheidsdienst en het leger hebben maandag een stadje ten zuiden van Caïro bestormd dat al twee maanden in handen was van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi. De strijdkrachten stuitten wel op verzet, maar wisten Dalga snel in te nemen.

De agenten en militairen trokken Dalga, een stad met 120 duizend inwoners op zo'n driehonderd kilometer van Caïro, voor zonsopgang binnen. Tien minuten lang werd er hevig gevochten. Daarna gingen de troepen van deur tot deur, op zoek naar opstandelingen. Ze werden ondersteund door twee legerhelikopters. Alle toegangswegen van de stad werden afgesloten en inwoners werd opgedragen binnen te blijven.

Volgens bronnen bij de veiligheidsdienst zijn diverse opstandelingen maandag opgepakt. Onder hen zijn leden van Gamaa Islamiyah, een militante beweging die nauwe banden heeft met Morsi's Moslimbroederschap.

Militanten wisten de politie uit Dalga te verjagen nadat Morsi op 3 juli door het leger was afgezet. Christenen in Dalga, van wie er zo'n twintigduizend zijn, moesten het daarna ontgelden, net als in andere delen in het zuiden van Egypte. Verslaggevers van persbureau AP troffen een kerk in Dalga uit de vierde eeuw vorige maand uitgebrand aan. Op de muren was 'Egypte is islamitisch' gekalkt. De lijken van geestelijken lagen rondom het gebedshuis verspreid.