'Stop met boete voor versneld aflossen hypotheek'

Banken moeten geen boetes meer uitdelen aan klanten die hun hypotheek versneld aflossen. Het kabinet moet hierover met banken in gesprek gaan, zegt 50Plus-leider Henk Krol zaterdag tegen nu.nl.

Veel banken staan toe dat klanten iets sneller aflossen dan was afgesproken, maar als ze meer dan tien of twintig procent van de jaarlijkse aflossing betalen, volgen boetes.

Om de woningmarkt vlot te trekken wil het kabinet het schenkingsrecht verruimen. Ouders mogen hun kinderen dan jaarlijks honderdduizend euro belastingvrij schenken, op voorwaarde dat dit in de eigen woning wordt geïnvesteerd. Dat geld kan nu niet worden gebruikt voor versnelde aflossing zonder dat er een boete van de bank volgt.

Volgens Krol kan het een behoorlijke injectie voor de economie betekenen als die boete wordt afgeschaft. "Banken stonden te dringen om geld van de overheid toen ze dat nodig hadden. Nu kunnen ze wat terug doen om de economie een duwtje in de rug te geven."

Banken zijn er volgens de 50Plus-leider zelf ook bij gebaat als er meer wordt afgelost. "De hypotheekschuld daalt hierdoor en dan is er voor banken meer ruimte om te investeren in nieuwe hypotheken."