De tien populairste gamereeksen ooit

Winkelketens in Groot-Brittannië verwachten dat de lancering van Grand Theft Auto V de grootste lancering van een entertainmentproduct ooit wordt. Meer dan duizend winkels in het Verenigd Koninkrijk openen hun deuren in de nacht van maandag op dinsdag. Ondanks de hype is Grand Theft Auto niet de populairste gamereeks ooit.

De top tien van populairste gamereeksen aller tijden:

Naam (jaartal eerste spel), uitgever - aantal verkochte spellen

1. Super Mario (1985), Nintendo - 262 miljoen
2. Pokémon (1996), Nintendo - 219 miljoen
3. De Sims (2000), Electronic Arts - 150 miljoen
4. Grand Theft Auto (1997), Rockstar Games - 125 miljoen
5. Tetris (1985), Nintendo - 125 miljoen
6. Call of Duty (2003), Activision - 120 miljoen
7. Final Fantasy (1987), Square Enix - 102 miljoen
8. FIFA (1993), Electronic Arts - 100 miljoen
9. Need for Speed (1994), Electronic Arts - 100 miljoen
10. Madden NFL (1988), Electronic Arts - 99 miljoen

Het is vooral de Japanse gamegigant Nintendo die de klok slaat. Met Super Mario en Pokémon heeft het bedrijf de meest verkopende gameseries ooit in handen. Nintendo is het enige bedrijf in de lijst dat zelf ook spelcomputers maakt. Sony en Microsoft staan niet in de top tien.

Sony is terug te vinden op de veertiende plek met de racereeks Gran Turismo. Binnen deze serie zijn zeventig miljoen spellen verkocht. Microsoft valt met zijn Halo-reeks, goed voor vijftig miljoen verkochte spellen, buiten de top twintig.

De top tien bestaat uit zes Amerikaanse uitgevers en vier Japanse. Met vier reeksen levert het Amerikaanse Electronic Arts de grootste bijdrage. De Japanse gamereus Nintendo drukt met drie plekken, waaronder de nummers een en twee, een flinke stempel op de lijst.

Binnen elk van de reeksen in de top tien worden binnen afzienbare tijd nieuwe spellen uitgebracht. Nintendo komt 12 oktober met Pokémon X en Pokémon Y en is bezig met nieuwe Super Mario-games. Volgend jaar komt Electronic Arts met De Sims 4 en volgende week dinsdag ligt Grand Theft Auto V in de winkel.

Alleen binnen de Tetris-reeks worden weinig nieuwe spellen meer verwacht. Met de komst van spellen als Call of Duty: Ghosts, Final Fantasy XIV, FIFA 14, Need for Speed: Rivals en Madden NFL 14 zou de top tien van gameseries er over een half jaar compleet anders uit kunnen zien.


De tien populairste gamereeksen ooit (Foto: Novum)