Syrië laat chemische wapens ontmantelen

Syrië heeft ingestemd met het Russische voorstel voor het onder toezicht plaatsen en ontmantelen van de voorraad chemische wapens. De Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem zei dinsdag na overleg met de voorzitter van het Russische parlement dat de Syrische regering het snel eens is geworden over het voorstel van Rusland om zo 'de Amerikaanse agressie' tot staan te brengen. Maandag had Al-Moallem al gezegd dat Damascus zich goed kon vinden in het Russische plan en werd naar aanleiding daarvan al voorzichtig over 'een doorbraak' gesproken in de crisis rond Syrië.

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zei eerder dinsdag dat Rusland met Syrië samenwerkt om een gedetailleerd actieplan op te stellen. Dit plan wordt binnenkort gepresenteerd. Volgens Lavrov wordt het plan vervolgens voorgelegd aan secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Al-Moallem sprak maandag met Lavrov in Moskou. Deze kwam tot veler verrassing met de belofte dat Rusland er alles aan zou doen om de Syrische regering ervan te overtuigen haar arsenaal chemische wapens onder internationale controle te plaatsen. Lavrov deed deze belofte enkele uren nadat zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry in Londen had verklaard dat Assad de crisis rond het beweerde gebruik van chemische wapens door zijn regime kan oplossen door voor het eind van de week zijn complete voorraad chemische wapens over te dragen aan de internationale gemeenschap.