'Op bijna hele A2 snelheid naar 130'

Op bijna de hele A2 kan de maximumsnelheid volgend jaar worden verhoogd naar 130 kilometer per uur. Alleen op stukken waar zo'n snelheid voor brokken kan zorgen blijft de huidige maximumsnelheid van kracht, schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) in antwoord op Kamervragen van haar partijgenoot Ton Elias, meldt De Telegraaf dinsdag.

Om de hogere snelheid mogelijk te maken moet eerst nog een omweg worden gevonden voor Europese regelgeving. Door die regelgeving mag de snelheid op de A2 volgens de krant niet worden verhoogd omdat Natura2000-gebieden daaronder zouden lijden. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) zou werken aan maatregelen die het mogelijk moeten maken de snelheid toch te verhogen.

Tussen Vinkeveen en Maarssen mag sinds eind vorig jaar al tussen 19.00 en 06.00 uur 130 worden gereden. Gemeenten die langs de A2 tussen Amsterdam en Utrecht liggen zijn naar de rechter gestapt. Toen zij instemden met de verbreding van de weg naar tien rijbanen, hadden zij de indruk dat de maximumsnelheid blijvend zou worden verlaagd van 120 naar 100 kilometer per uur.