Steeds meer palmolie verwerkt als biobrandstof

In Nederland werd vorig jaar twee keer zo veel palmolie gebruikt en verwerkt als in 2006. Het overgrote deel van de groei komt door het gebruik van palmolie als biobrandstof. De palmolieplantages die hiervoor nodig zijn zorgen voor grote milieuschade en sociale problemen, blijkt volgens Milieudefensie uit onderzoek dat de Europese koepelorganisatie van de vereniging heeft laten uitvoeren.

Binnen de Europese Unie is Nederland volgens Milieudefensie de grootste importeur en verwerker van palmolie. In 2012 werd in Nederland 1,3 miljoen ton palmolie verwerkt en verbruikt.

Als naar de hele EU wordt gekeken, steeg het gebruik van palmolie voor biobrandstof in zes jaar tijd met 365 procent. Twintig procent van de biobrandstofmix die in de EU wordt gebruikt bestaat volgens de onderzoekers tegenwoordig uit palmolie. Die stijging is veel sterker dan verwacht en zou het gevolg zijn van het EU-beleid om het gebruik van biobrandstoffen in de transportsector te stimuleren.

Om aan de vraag te voldoen worden volgens Milieudefensie steeds meer plantages aangelegd in vooral Indonesië en Maleisië. Daarbij zou op grote schaal tropisch regenwoud worden gekapt en platgebrand. "Dat leidt tot extra uitstoot van broeikasgassen. Vaak worden de rechten van de inheemse bevolking geschonden", schrijft de organisatie. Ook zouden de plantages ten koste gaan van landbouwgrond en daarmee tot voedselschaarste leiden.

Woensdag stemt het Europees Parlement over een voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van voedselgewassen als biobrandstof te beperken tot maximaal vijf procent van de brandstofmix. Milieudefensie roept het Europarlement op met dat voorstel in te stemmen. De organisatie waarschuwt al jaren dat biobrandstoffen geen oplossing zijn en vooral tot nieuwe milieuproblemen leiden.

Europarlementariër van Groenlinks Bas Eickhout is namens de Groenen onderhandelaar over deze kwestie. Hij meldt dat de milieu- en de transportcommissie in het parlement lijnrecht tegenover elkaar staan in hun visie op biobrandstoffen. "Onze eis is duidelijk: wij willen geen voedsel in de benzinetank."