Russische oorlogsbodems richten steven op Syrië

Drie Russische oorlogsbodems zijn onderweg naar Syrië en een vierde staat op het punt te vertrekken. Dat heeft het Russische persbureau Interfax vrijdag gemeld op gezag van een bron bij de Russische admiraliteit.

Stafchef van het Kremlin Sergej Ivanov liet donderdag al weten dat Rusland zijn militaire aanwezigheid in de Middellandse Zee wil uitbreiden, maar vooral om een eventuele evacuatie van Russen in Syrië soepel te laten verlopen. Hij zei er niet bij hoeveel schepen richting Syrië zouden worden gestuurd.

Het vooruitzicht van Russische oorlogsbodems in het oosten van het Middellandse Zeegebied doet de vrees voor een groter internationaal conflict toenemen. Ook de Verenigde Staten hebben momenteel meerdere oorlogsbodems in de buurt van Syrië voor anker liggen en het Witte Huis beslist binnenkort of wordt overgegaan tot een luchtaanval op Syrië.

Twee Russische landingsvaartuigen en een verkenningsschip zijn de Dardanellen gepasseerd. Vanuit Istanbul werden de drie vaartuigen donderdag al gesignaleerd in de Bosporus. Of het om dezelfde schepen gaat, is nog niet duidelijk.

Een derde landingsvaartuig is vrijdagochtend vanuit Sevastopol aan de Zwarte Zee naar Syrië vertrokken. Het schip heeft volgens een door het persbureau Interfax geciteerde bron bij de Russische marine 'een speciale lading'.