FOK!toen: PlayStation Portable verschijnt in Europa

Het is alweer acht jaar geleden dat Sony de handheldmarkt bestormde met hun PlayStation Portable. Inmiddels heeft de PSP plaatsgemaakt voor zijn opvolger: PlayStation Vita, maar vandaag kijken we even terug naar hoe het allemaal begon.

Nintendo heeft eigenlijk altijd de handheldmarkt gedomineerd. De GameBoy was heer en meester en ook de opvolgers waren standaard de meest verkochte handhelds op het gebied van videogames. SEGA heeft het geprobeerd, Atari heeft het geprobeerd en Nokia heeft het geprobeerd, maar niemand kon Nintendo verslaan.

PlayStation Portable vs Nintendo DS
PlayStation Portable vs Nintendo DS

Dit veranderde toen Nintendo iets geks deed en in 2004 de Nintendo DS introduceerde. Het apparaatje was anders dan men gewend was en het was zeker geen instant succes zoals we bij Nintendo gewend waren. Sony kwam vlak daarna met de PlayStation Portable en die was veel krachtiger, had een veel groter en mooier scherm en zou zich richten op de meer volwassen gamer.

De dagen van Nintendo leken geteld, maar met titels als New Super Mario Bros., Nintendogs en Brain Training veroverde Nintendo DS uiteindelijk toch weer alle harten en werd het zelfs de meest verkochte handheld aller tijden. Dit wil niet zeggen dat PlayStation Portable heeft gefaald. In tegendeel zelfs. Het is de meest succesvolle niet-Nintendo handheld tot op heden!

Met meer dan 76 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd staat het vlak achter GameBoy Advance die zo'n 81 miljoen units verkocht. Een zeer knappe prestatie dus van Sony en hun PlayStation Portable. 

God of War op PSP
God of War op PSP

Het succes van een videogame handheld hangt natuurlijk voor een groot deel af van welke games je kunt spelen. De PSP kreeg ontzettend veel games die ook op de normale consoles verschenen, Need For Speed, FIFA, Gran Turismo, Grand Theft Auto en God of War. In Japan werd men ook helemaal gek van Monster Hunter. Stuk voor stuk waren dit consolewaardige titels en een flinke stap de andere kant op dan Nintendo DS deed met games als Brain Training.

Het grote aantal verkochte exemplaren kwam niet alleen door de toffe games, je kon namelijk veel meer doen. Zo was er een internetbrowser waarmee je websites kon bezoeken en waren de afspeelmogelijkheden van video en muziek voor velen al reden genoeg om dit apparaat aan te schaffen. De eerste lading PSP's in Nederland kreeg bijvoorbeeld Spider-Man op UMD meegeleverd.

Nadelen waren er echter ook. Zo had de PSP een matige batterijcapaciteit waardoor je vaak maar een uur of vijf achter elkaar kon gamen, kostten de memory sticks veel te veel geld en is het UMD-format nooit goed aangeslagen. Films op UMD stierven net zo snel uit als films op HD-DVD deden.

PlayStation Portable GO
PlayStation Portable GO

In totaal zijn er vijf versies verschenen van de PSP, drie 'gewone' met steeds kleine verbeteringen, een PSP Go welke geen UMD-drive had en alles gedownload moest worden en een budgetmodel voor slechts 99 euro.

Op dit moment is PlayStation Portable bijna helemaal weer verleden tijd maar is er nog één game waar velen op zitten te wachten... Final Fantasy Type-0 is helaas nooit in Amerika of Europa verschenen. Misschien ooit als Vita-download?