Indonesië handhaaft doodvonnis Britse oma

Het hooggerechtshof van Indonesië handhaaft het doodvonnis van een Britse vrouw die schuldig is bevonden aan de smokkel van 3,8 kilo cocaïne naar Bali. Het beroep dat de 57-jarige Lindsay Sandiford had aangetekend is door een drie leden tellend panel van het hof unaniem verworpen, maakte een woordvoerder donderdag bekend.

Sandiford werd vorig jaar op de luchthaven van Bali opgepakt nadat de drugs verborgen achter de bekleding van haar koffer waren aangetroffen. Tijdens haar proces verklaarde zij dat zij door een bende die haar kinderen bedreigde gedwongen was de drugs te vervoeren. Openbare aanklagers eisten vijftien jaar gevangenisstraf, maar de rechtbank in Bali veroordeelde haar in januari tot de dood voor het vuurpeloton. Het gerechtshof van Bali wees haar beroep drie maanden later af.

Voor de Britse rest nog een gerechtelijke toetsing van haar zaak en in laatste instantie een verzoek om clementie aan de Indonesische president.

Indonesië heeft zeer strenge wetten tegen drugshandel. Van de meer dan veertig buitenlanders die in Indonesische dodencellen zitten is het merendeel veroordeeld wegens drugsdelicten.

In de zaak van Sandiford zijn drie andere Britten en een Indiër tot gevangenisstraffen van een tot zes jaar veroordeeld.