Nederlandse vrachtwagens beboet in buitenland

Nederlandse bus- en vrachtwagenchauffeurs worden in het buitenland massaal op de bon geslingerd voor overtredingen die hier door de vingers worden gezien. Zes op de tien gecontroleerde voertuigen krijgt een boete, schrijft dagblad Metro vrijdag.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) luidt de noodklok in de krant. "In landen als België, Spanje en Frankrijk zoeken ze doelbewust Nederlandse chauffeurs op en geven bekeuringen van duizenden euro's", aldus een woordvoerder. "En alles moet contant worden betaald."

Het probleem zit in de tachograaf, die de rijtijden en snelheid van de chauffeurs bijhoudt, stelt de woordvoerder verder in Metro. "In Nederland wordt nog wel eens een oogje dichtgeknepen als een chauffeur vijf minuten te lang doorrijdt. In het buitenland niet."

Het gevolg is dat chauffeurs hun truck op de vluchtstrook langs de snelweg zetten als ze de rijtijdenwet dreigen te overtreden. "Gevaarlijk, maar de boete hiervoor is lager dan wat ze in het buitenland te wachten staat", aldus de woordvoerder van TLN in het dagblad.