'Excuusneger' Tan maakt zich niet druk

Humberto Tan maakt zich niet kwaad als mensen hem bestempelen als excuusneger. "Kritiek en zulke opmerkingen zullen er altijd zijn", legt de 47-jarige presentator uit in het AD.

"Het zal wel weer. Ik verweer me niet, dat is vrij zinloos", vertelt Tan over zijn reactie op dergelijke opmerkingen. "Het zou wat zijn als RTL zegt: hij kan niks, maar hij is een goed excuus. En daarom nemen we zo'n risico met Tan voor een groot, duur programma." Vanaf maandag presenteert Humberto de nieuwe talkshow RTL Late Night. "Erland is persoonlijk naar Luxemburg gereisd om de directe te overtuigen van de show", vertelt Tan over RTL 4-programmadirecteur Erland Galjaard.

Toch raken racistische opmerkingen Tan wel. "Waar ik wel over val is als Henk Lubberding tijdens de Tour de France zegt: dat negertje op die fiets. Want het heeft niet alleen een racistische connotatie, ook betekent het dat hij als analist zijn werk niet goed doet", vindt Humberto. "Over die coureur, Kévin Reza, weet hij dus niks te melden, behalve zijn huidskleur."

Voor Tan komt alles wat hij in het verleden op radio en televisie heeft gedaan samen bij RTL Late Night. "Entertainment bij RTL Boulevard, sport bij Eredivisie Live en de meer zakelijke toon van BNR", somt de presentator op. "Verder denk ik veel aan een filmpje van Will Smith op Youtube waarin hij het verschil tussen talent en skills uitlegt. Ik moet het vooral van het laatste hebben."

Hoewel Tan zijn openheid en 'snel contact kunnen maken' zijn talent noemt, wil hij 'bikkelen'. "Mezelf goed voorbereiden en gedisciplineerd leven. Niet straks na de uitzending aan de bar staan met bier, maar een colaatje en naar huis. Ik wil fris en fruitig blijven."

Tan is bovendien bereid een stap extra te zetten. Zo leerde hij onlangs met het oog op het WK voetbal in Brazilië Portugees. "Ik ga erheen en wil een beetje kunnen communiceren in die taal. Als ik straks dat ene leuke verhaal oppik en de ander niet, is dat dus geen toeval. Ondanks dat harde werken, komt na twintig jaar nog steeds terug: o, dat is die gozer die er alleen zit omdat hij zwart is. Die excuusneger."